Luni - Vineri: 09:00 - 20:00
Vrei mai multe detalii?
Luni - Vineri: 09:00 - 20:00
20-Apr-2024
Abuzul emoțional este un tip de traumă mai greu de înțeles. Prin natura sa, abuzul emoțional poate fi aluziv și se ascunde chiar în văzul tuturor. Acesta are consecințe pe termen lung pentru adulți.
Ce este trauma?
Trauma este o experiență de expunere în fața unei situații stresante care amenință viața, integritatea fizică, și cauzează sentimete de frică, teroare, neputință, vulnerabilitate fără protecție. Trauma apare atunci când factorii situaționali amenințători depășesc, copleșesc pobilitățile personale de autoreglare și protecție.
Traumele din copilărie (abuz sexual, abuz fizic, abuz emoțional, neglijare fizică și emoțională) au un efect negativ atât în timpul copilăriei, cât și la maturitate. Expunerea la situații traumatice în timpul copilăriei poate cauza diferite psihopatologii, cum ar fi depresie, anxietate, tulburări de personalitate. Supraviețuitori ai traumelor suferă de depresie, anxietate, furie, senibilitate la respingere, probleme de abandon, relații instabile, și neîncredere în ceilalți (Dye, 2020).
Abuzul emoțional este cel mai dăunător tip de abuz, deoarece cauzează deteriorări în dezvoltarea creierului copilului, afectând sănătatea fizică și emoțională, și dezvoltarea cognitivă și socială. Abuzul emoțional reprezintă o deprivare extremă de nevoile de bază emoționale ale copilului. Este un tipar de comportament prin care părintele transmite copilului că nu este valoros, că este imperfect, că nu este iubit, nu este dorit, și este valoros doar atunci când împlinește nevoile altora. Abuzul emoțional afectează stima de sine, iar cercetările arată că afectează și sistemul nervos. Abuzul cauzează schimbări în creier, mai specific în regiunile asociate cu înțelegerea și controlul emoțiilor, cu recunoașterea emoțiilor celorlalți și răspunsul față de acestea (Dye, 2020).
Sunt diferite semne care ne atrag atenția că un copil suferă de abuz emoțional. Fiecare copil este diferit, și acestea se pot menifesta diferit și în funcție de vârstă.
Reacția adultului atunci când copilul atrage atenția asupra unui abuz este extrem de importantă. Deși este o situație delicată, este responsabilitatea noastră ca adulți să luăm în serios copilul și să raportăm abuzul cât mai curând posibil.
Abuzul emoțional în copilărie este extrem de periculos pentru viitoarea dezvoltare a copilului. Pe lângă nevoile de bază (hrană, apă, adăpost, siguranță), copilul are nevoie de iubire, apropiere umană, are nevoie să știe că este valoros și important pentru părinții săi. Nevoile emoționale sunt la fel de importante ca nevoile de bază, dacă acestea nu sunt îndeplinite adultul va ajunge să aibă numeroase probleme emoționale, și să îi fie dificil să gestioneze situațiile din viața sa.
Un alt subiect important de abordat este abuzul emoțional care se întâmplă în relații. Cercetările arată că abuzul emoțional din copilărie este corelat cu anumite comportamente nesănătoase în relații, și alegerea partenerilor abuzivi. Creierul găsește ceva familiar în persoanele care repetă tiparul abuzatorului, motiv pentru care persoanele care au suferit abuz emoțional în copilărie pot fi mai predispuse să aleagă parteneri asemănători (Hunter, 2014). Fiind un tip de abuz subtil, poate fi dificil la început pentru o victimă să își dea seama că trece printr-un abuz emoțional.
Semne care indică abuzul emoțional
Este important să se atragă atenția acestor semne, victimele să devină conștiente de semnele unui abuz emoțional. Dacă simți că cele descrise mai sus se regăsesc în relația ta, recomand cu căldură să discuți cu un specialist, sau să te adresezi diferitelor linii de ajutor pentru victimele abuzului. Nu ești singur/ă!
Referințe bibliografice
Dye, H. L. (2020). Is emotional abuse as harmful as physical and/or sexual abuse?. Journal of Child & Adolescent Trauma, 13(4), 399-407.
Hunter, C (2014). Effects of child abuse and neglect for adult survivors. Child Family Community Australia. https://aifs.gov.au/resources/policy-and-practice-papers/effects-child-abuse-and-neglect-adult-survivors