04-Dec-2023

Cum poți identifica cele 5 limbaje ale iubirii

Ți s-a întâmplat vreodată să dăruiești cât de mult poți pentru relația ta, însă partenerul/partenera să nu simtă același lucru? Sau poate ți s-a întâmplat să nu simți afecțiunea de care ai fi avut nevoie, deși partenerul insistă că face tot ce poate să îți arate.

În realitate nu există un vinovat în această problemă, mai degrabă problema se află la mijloc. Este vorba de o neconcordanță între limbajele proprii ale iubirii. Dar mai întâi să vedem ce presupun mai exact limbajele iubirii.

Limbajele iubirii reprezintă diferite modalități prin care fiecare dintre noi înțelege că este iubit, sau oferă iubire. Problemele în cuplu, sau în familii, în grupuri de prieteni, se nasc în majoritatea timpului din cauza faptului că oamenii vorbesc limbaje diferite de iubire. Atunci când el vorbește prin limbajul serviciilor, și ea prin cel al timpului în doi, vor fi nemulțumiri de ambele părți.


Autorul Gary Chapman a identificat 5 limbaje ale iubirii:


  • Declarațiile: Dacă ai limbajul iubirii al declarațiilor înseamnă că te simți iubit atunci când persoana de lângă tine îți exprimă verbal acest lucru, fie că o face prin complimente sau prin împărtășirea sentimentelor față de tine. De asemenea dacă declarațiile sunt limbajul tău de iubire, cel mai probabil tot în acest mod le arăți celorlalți că îi iubești – prin cuvinte frumoase, de încurajare.
  • Timpul în doi: Dacă cel mai important lucru pentru tine este să petreci timp de calitate cu partenerul, înseamnă că limbajul tău al iubirii este timpul în doi. Prin acest limbaj ești mai predispus să prioritizezi timpul cu persoana iubită, să planifici activități, să fii dispus să asculți activ tot ceea ce îți povestește. În mod similar, te simți iubit atunci când partenerul își alocă timp pentru activități de cuplu.
  • Darurile: Dacă limbajul tău al iubirii este reprezentat de daruri, înseamnă că te simți iubit atunci când cei dragi îți oferă cadouri, și la rândul tău îți exprimi afecțiunea prin mici atenții față de partener. ATENȚIE! Darurile nu reprezintă în mod special obiecte materiale scumpe, orice mică atenție poate fi interpretată precum un dar (o scrisoare de dragoste, o floare, sau poate o prăjitură, etc).
  • Serviciile: Dacă îți face plăcere să îi ajuți pe cei dragi cu diverse treburi casnice, sau probleme de orice natură, cel mai probabil limbajul tău al iubirii este reprezentat de servicii. Te simți cel mai iubit atunci când partenerul a gătit cina înainte ca tu să te întorci de la muncă, sau când a luat copiii de la școală. În modul cel mai ușor de explicat, limbajul iubirii exprimat prin servicii înseamnă că îți exprimi iubirea prin a face, măcar un pic, viața celuilalt mai ușoară.
  • Contactul fizic: Dacă limbajul tău al iubirii este contactul fizic, înseamnă că te simți cel mai iubit atunci când partenerul îți oferă mângâieri. Îți exprimi afecțiunea și înțelegi cel mai bine afecțiunea prin orice atingerea față de partener (ținut de mână, îmbrățișări, sărutări, raport sexual).


Acum că am înțeles mai bine la ce se referă fiecare limbaj al iubirii, să ne îndreptăm atenția către rezervorul afectiv.

Specialiștii în psihologia copilului afirmă că orice copil are anumite nevoi afective fundamentale, care trebuie împlinite în cazul în care ne dorim să ajungă un om echilibrat din punct de vedere emoțional.

Copiii ale căror nevoi afective nu sunt îndeplinite, vor căuta modalități prin care să își satisfacă această nevoie. Aici pot interveni comportamente indezirabile prin care copiii încearcă să atragă atenția și iubirea părinților. Aceștia își doresc să fie iubiți, însă nu au învățat capacitățile prin care să comunice acest lucru.

Copilul care se simte cu adevărat iubit se va dezvolta normal, dar când rezervorul din sufletul lui este gol copilul se va purta urât. La baza comportamentului lui stă dorința arzătoare de a avea un rezervor afectiv plin.

Acesta este punctul de vedere al doctorului Ross Campbell, psihiatru specializat în tratarea copiilor și adolescenților. Pe scurt rezervorul afectiv reprezintă resursa noastră internă, care este alimentată de satisfacerea nevoii de iubire.

Dacă înțelegem din partea celor dragi că suntem iubiți, vom avea un rezervor afectiv plin, ceea ce ne va oferi satisfacție și fericire în relații, și va duce la diminuarea până la zero a conflictelor. În schimb dacă rezervorul afectiv este gol, tindem să ne comportăm urât cu partenerul, să nu mai avem răbdare, să căutăm conflicte. Acestea sunt modalități nesănătoase de a comunica nevoia de iubire.

Dar cum ajungem să avem un rezervor afectiv plin? Este important ca fiecare dintre noi să își cunoască atât limbajele proprii de iubire, cât și pe cele ale partenerului. În cazul în care știu că limbajul meu al iubirii este cel al declarațiilor, voi știi să îi comunic partenerului că am nevoie de mai multe cuvinte frumoase din partea lui. Umplerea rezervorului meu de iubire mă va motiva și mai tare să îi arăt partenerului că îl iubesc, în propriul lui limbaj. Dacă știu că partenerul meu înțelege iubirea prin contact fizic, mă voi asigura să îi comunic iubirea prin atingeri și mângâieri.


Câte limbaje ale iubirii pot avea?


În general este considerat că fiecare are un limbaj al iubirii primar. Există însă și varianta în care două dintre ele să fie la fel de importante. Pentru menținerea unei relații sănătoase și fericite, toate cele 5 limbaje sunt importante, însă fiecare dintre parteneri va avea unul care este mai vital decât celelalte. De exemplu este important să oferim cadouri și să petrecem timp de calitate cu partenerul pentru a menține o relație sănătoasă, însă poate pentru partener lipsa declarațiilor va fi extrem de supărătoare. Motiv pentru care comunicarea este foarte importantă, pentru a identifica limbajul primar al fiecăruia.


Cum pot identifica limbajul meu al iubirii?


Cel mai simplu mod este să te gândești ce te face să te simți cel mai iubit. Cu toate că este o metodă simplă, nu este și cea mai eficientă, deoarece le putem considera pe toate plăcute, fără să facem vreo diferențiere. Există și alte metode prin care putem afla limbajul nostru de iubire:

  1. Dintre toate lucrurile pe care le face sau nu partenerul tău, care te doare cel mai tare? Opusul lucrului care te face să suferi oglindește limbajul tău de iubire.
  2. Ce l-ai rugat cel mai des pe partenerul tău? Rugămintea respectivă poate să reprezinte exact lucrul care te-ar face să simți iubire.
  3. Cum îți exprimi dragostea față de partener? Modalitatea respectivă poate fi un indiciu cu privire la limbajul tău de iubire.

În general este mai ușor să ne dăm seama ce este mai important pentru noi atunci când acel lucru lipsește. Deoarece toate cele 5 limbaje sunt plăcute, vei descoperi mai ușor propriul limbaj de iubire atunci când te gândești ce îți lipsește cel mai mult de la partenerul tău.

Iubirea este o alegerea, alegem în fiecare zi să le arătăm celor din jur că îi iubim. Este important să începem să cunoaștem atât propriile nevoi, cât și nevoile celor dragi, pentru a ne asigură ca rezervoarele afective sunt pline. Niște rezervoare afective pline pot fi cheia unor relații armonioase și de lungă durată.

Recomand cu căldură cartea lui Gary Chapman (Cele cinci limbaje ale iubirii), care a fost inspirația acestui articol.

Trimite articolul:

Vrei mai multe detalii?

+40 786 440 990

Programează-te acum